Людині потрібно те чи інше для гарного самопочуття, задоволення від життя. Але, є речі, без яких існування неможливе.
Ми зробили список, який вас обов’язково зацікавить.Histidin

Гістидин (умовно-незамінна)

Гістидин присутній у всіх тканинах людського організму. Він відіграє важливу роль в утворенні червоних і білих клітин крові і бере участь в обміні інформацією між ЦНС і периферичними тканинами.

Імунна система потребує гістидин для попередження аутоімунних і алергічних реакцій, а в шлунку за участю цієї амінокислоти утворюється шлунковий сік, необхідний для нормального травлення.

Дефіцит гістидину спричиняє розвиток ревматоїдного артриту. Запас гістидину в нашому організмі зменшується досить швидко, а тому ми повинні регулярно поповнювати його з зовнішніх джерел.

Гістидин міститься в м’ясі, молочних продуктах, зернових (пшениця, рис, жито), тунці, лососі, свинячій вирізці, яловичій вирізці, курячому філе, соєвих бобах, арахісі, сочевиці;

Застосування: для поліпшення травлення.
Джерела: молочні продукти, м’ясо, риба, рис, пшениця, жито.

Arginine_

Аргінін (умовно-незамінна)

Одна з найважливіших амінокислот в людському організмі, яка необхідна для підтримки здоров’я суглобів, печінки, шкіри і м’язів. Завдяки її відновним властивостям може використовуватися людьми, що страждають від артриту та інших захворювань суглобів.

Зміцнює імунну систему за рахунок збільшення утворень Т-лімфоцитів. Бере участь у синтезі креатину і в азотистому обміні, що має колосальне значення для кожного.

Сприяє зниженню частки жирової тканини в організмі і прискорює загоєння пошкоджених тканин. Хоча аргінін і утворюється в організмі, можливість прийому амінокислоти з харчовими добавками слід розглянути особам, що страждають від інфекційних захворювань чи опіків, а також людям, що прагнуть знизити масу тіла, зміцнити імунну систему або набрати м’язову масу.

Природні джерела аргініну: м’ясо, молочні продукти, пшениця, шоколад, кокос, желатин, овес, арахіс, соя і волоський горіх.

Застосування: сприяє збільшенню м’язової маси та зменшенню жирових відкладень.
Джерела: цільна пшениця, горіхи, насіння, рис, шоколад, родзинки і соя.

Isoleucin

Ізолейцин

Одна з головних амінокислот бодібілдингу, адже ізолейцин – це одна з трьох амінокислот BCAA.

Ізолейцин сприяє збільшенню фізичної витривалості і прискорює відновлення м’язової тканини, стимулює відновлення після тренувань та підтримує безперервне поповнення запасів енергії.

Джерелами ізолейцину є м’ясні продукти, яйця, риба, горіхи, насіння, горох і соя. Ізолейцин міститься у мигдалі, кеш’ю, курячому м’ясі, турецькому горосі ( нут), яйцях, рибі, сочевиці, печінці, м’ясі, житі, у більшості насіння, сої;

Застосування: сприяє відновленню м’язів.
Джерела: куряче м’ясо, горіхи кеш’ю, риба, мигдаль, яйця, сочевиця, печінка і м’ясо.

Лейцин leucine

Друга амінокислота з класу незамінних, яка поряд з ізолейцином і валіном відіграє важливу роль у процесах відновлення м’язової тканини.

Лейцин ефективніше і швидше інших амінокислот перетворюється в глюкозу, завдяки чому зупиняє катаболічні процеси в м’язах під час виснажливих тренувальних сесій. Також він бере участь у відновленні м’язів після мікропошкодження, регулює рівень цукру в крові, збільшує секрецію гормону росту і сприяє спалюванню жирів.

Джерела лейцину: нешліфований рис, боби, м’ясо, горіхи, соєве борошно і цілісна пшениця. Лейцин міститься у м’ясі, рибі, бурому рисі, сочевиці, горіхах, більшості насіння;

Застосування: природний анаболічний агент.
Джерела: всі джерела білку, у тому числі коричневий рис, бобові, горіхи і цільна пшениця. 

LysineЛізин

Ця амінокислота відома своїми противірусними властивостями. За участю лізину відбувається синтез антитіл, що зміцнюють імунну систему, необхідний протеїн і для утворення гормонів, що регулюють процеси росту і відновлення кісткової тканини. Завдяки противірусним властивостям лізин допомагає лікувати і/або попереджати простудні захворювання та герпетичну інфекцію. Також ця амінокислота стимулює продукцію колагену і м’язового протеїну, що призводить до швидкого відновлення.

Серед хороших джерел лізину слід виділити червоне м’ясо, сир, яйця, рибу, молоко, картопля і дріжджі. Лізин міститься у рибі, м’ясі, молочних продуктах, пшениці, горіхах, у амаранті;

Застосування: бореться з втомою і перетренірованностью.
Джерела: сир, яйця, молоко, м’ясо, дріжджі, картоплю і квасолю.

Methionine

Метіонін

Допомагає переробляти і утилізувати жири. Бере участь в утворенні глутатіону, цистеїну і таурину, що сприяють знешкодженню та виведенню з організму токсичних речовин.

Метіонін потрібен для синтезу креатину, речовини, що підвищує витривалість і працездатність скелетної мускулатури.

Вкрай важливий для синтезу колагену, який забезпечує здоровий вигляд шкіри і нігтів. Людям з алергією або артритом прийом цієї амінокислоти може допомогти знизити рівень гістаміну в організмі.

Джерела метіоніну: молоко, м’ясо, риба, яйця, бобові, сочевиця, соя, часник, цибуля, насіння.

Застосування: для покращення метаболізму.

Phenylalanin

Фенілаланін

Незамінна амінокислота, необхідна для нормальної роботи центральної нервової системи. Оскільки фенилаланін легко проникає через гематоенцефалічний бар’єр, він з успіхом застосовується для лікування неврологічних захворювань. Ця амінокислота також допомагає контролювати симптоми депресії та хронічний біль. Дослідження показали, що фенілаланін може допомогти і при лікуванні вітиліго (білі вогнища депігментації на шкірі).

Прийом фенілаланіну може сприяти поліпшенню пам’яті і концентрації уваги, а також покращенню настрою та емоційного фону.

Ця амінокислота використовується при лікуванні хвороби Паркінсона і шизофренії, однак кожен бажаючий брати фенілаланін в якості харчової добавки повинен попередньо проконсультуватися з лікарем.

Хворим на артеріальну гіпертензію та/або мігрень, а також на фенілкетонурію слід уникати цієї амінокислоти та продуктів харчування, що містять її у великих кількостях. Високі дози фенілаланіну можуть викликати пошкодження нервової тканини.

Фенілаланін міститься у яловичині, курячому м’ясі, рибі, соєвих бобах, яйцях, сирі, молоці. Також входить до складу синтетичного цукрозамінника — аспартаму, який активно використовується в харчовій промисловості. Джерела: молочні продукти, мигдаль, авокадо, горіхи і насіння. 

Застосування: сприяє максимальному м’язовому скороченню і розслабленню організму.

Threonine

Треонін

Життєво важливий для утворення м’язової тканини, колагену й еластину, бере участь у створенні міцної кісткової тканини і зубів (зокрема, емалі).

Стимулює процеси росту і нормалізує білковий обмін в організмі.

Підтримує практично всі системи організму: центральну нервову, серцево-судинну та імунну. Запобігає жировій дистрофії печінки.

За умови здорового харчування, збалансованого раціону дефіцит треоніну малоймовірний, оскільки він міститься в молочних продуктах, м’ясі, яйцях, зернових, грибах, зелених овочах, у невеликих кількостях у горіхах і бобах.

Застосування: нормалізує білковий обмін. Джерела: м’ясо, молочні продукти і яйця.

ТриптофанTryptophan

Може перетворюватися на ніацин. Використовується в процесах синтезу метіоніну і серотоніну. Серотонін допомагає регулювати артеріальний тиск і дихальну функцію.

Збільшення кількості серотоніну в організмі сприяє заспокоєнню нервової системи та поліпшенню сну.

Триптофан міститься у вівсяній крупі, бананах, сушених фініках, арахісі, кунжуті, кедрових горіхах, молоці, йогурті, сирі, рибі, курячому, індичачому м’ясі.

ValinВалін

Одна з амінокислот з розгалуженими ланцюжками (ВСАА). Разом з іншими валін сприяє нормальному росту й відновленню тканин. Забезпечує організм енергією, попереджаючи тим самим розпад м’язової тканини, регулює рівень глікемії.

Валін необхідний для нормальної розумової діяльності, бере участь у виведенні печінкою надлишку азотистих сполук, при необхідності може транспортуватися в інші органи і тканини.

Валін може допомогти при лікуванні ушкоджень печінки і головного мозку внаслідок зловживання алкоголем, лікарськими або наркотичними речовинами.

Приймати цю амінокислоту слід у комбінації з іншими ВСАА: лейцином та ізолейцином.

Природні джерела валіну: зернові, м’ясогрибих, молочні продукти, арахіссоя.

Застосування: сприяє відновленню та збільшенню м’язової тканини.
Джерела: молочні продукти, м’ясо, гриби, соя, арахіс.